IPSC

 

Šta je IPSC?

IPSC /International Practical Shooting Confederation ili Međunarodna Konfederacija (Savez) Praktičnog Streljaštva je atraktivan i uzbudljiv streljački sport - praktično streljaštvo.

IPSC je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama sredinom prošlog vijeka u Kaliforniji. Osnivač ovog sporta je legendarni pukovnik USA Armije Jeff Coopera, osnivač prve škole pucanja i FBI instruktor za vatreno oružje.

Prva Međunarodna skupština na kojoj je ustanovljena organizacija IPSC-a odžana je 1976 godine u Misuriju. Tu su usvojeni i prvi Pravilnici i procedure o bezbjednom korištenju oružja i definisan koncept ovog sporta koji se bazira na kombinaciji preciznosti, snage i brzine kao ravnopravnih elemenata i on proglašen kao moto - sa latinskim nazivom Diligentia-Vis-Celeritas (DVC).

IPSC je sport koji pred strijelca postavlja simuliranu situaciju, predstavljenu u vidu poligona, koja od strijelca zahtijeva da je riješi u što kraćem vremenskom periodu, koristeći oružje u dozvoljenom kalibru, naravno uz što bolje pogotke na meti. Brzo povlačenje oružja iz futrole ili ladice, brza pomjena okvira pištolja ili prepunjavanje revolvera, gađanje u pokretu, gađanje u metu u pokretu, pucanje iz različitih pozicija postaju rutinska stvar.
IPSC je prvo zaživio u SAD a ne dugo zatim, ovaj sport prešao je granice SAD i postao omiljen širom svijeta.

Danas Međunarodna Asocijacija broji više od 80 zemalja.

 

Elementi IPSC-a

Preciznost u IPSC-u se ogleda i priznaje kroz različite bodovne zone na meti. Što je manja zona koju strijelac pogodi više bodova, naravno. Mete u IPSC-u su izrađene od kartona i u toj boji. Najčešće se koristi klasična meta (classic) sa tri bodovne zone, A (Alfa), C (Čarli) i D (Delta). Rub mete, u širini od 0,5 centimetara smatra se nebodovnom zonom i pogodci u ovu zonu se ne boduju. Koriste se i metalne mete, koje su predviđene da padnu ili prevrnu se kada su pogođene i računaju se kao jedan pogodak najviše vrijednosti. Pogodak u određenu zonu IPSC mete nosi propisanu brojnu vrijednost, u zavisnosti od snage i kalibra metka kojim strijelac puca.

 

Discipline praktičnog streljaštva

Iako se na početku počelo sa kratkim vatrenim oružjem, veoma brzo primjenu su našle i druge vrste oružja te tako danas, u zavisnosti od vrste oružja koje se koristi, praktično streljaštvo ima tri discipline:

• kratko oružje (handgun)
• puška (rifle)
• sačmarica (shotgun)

U sklopu jednog takmičenja dozvoljeno je koristiti samo jednu vrstu oružja, s tim da se može posebno organizovati tzv. tromeč (Tournament) gdje se takmičenje odvija u tri discipline te ukupni rezultat ostvaren u pojedinačim mečevima kalkuliše za rezultat tromeča. Svaka od navedenih disciplina ima poseban Pravilnik koji objavljuje Međunarodna Organizacija praktičnog streljaštva. Ovim Pravilnicima obezbjeđuje se održavanje osnovnih principa i duha IPSC-a te ravnopravnost strijelaca u pogledu izbora oružja i opreme te je jasno precizirano koje su sve dozvoljene modifikacije na oružju, korištenje opto-elektronskih nišana, snaga municije itd.

Svaka disciplina podijeljena je u nekoliko pod-disciplina, koje se u IPSC-u nazivaju divizije i strijelac nastupa na takmičenju samo u okviru divizije za koju oružjem i opremom ispunjava propisane uslove. Sve to kako bi se osiguralo da jedan meč bude podjednak izazov svakom strijelcu u pogledu streljačkih vještina a ne individalnih mogućnosti nabavke što bolje i skuplje opreme i oružja.

 

Podjele u diviziji po disciplinama su slijedeće:

Handgun se dijeli se na 5 divizija: Production, Standard, Modified, Open i revolver Standard.

Rifle se dijeli na 4 divizije: po režimu paljbe poluatomatsku (semi-auto) i ručnu repetirku (manual action), Open i Standard, po dozvoljenim modifikacijama.

Shotgun se dijeli na 4 divizije: Open, Modified i Standard za poluautomatske sačmarice te Standard ručnu repetirku.

Svaka divizija ima određena ograničenja ili mogućnosti.

 

Mete u praktičnom streljaštvu

Veličina i izgled papirnih i metalnih meta decidno su propisane Međunarodnim IPSC Pravilnikom. Pravilnik možete pogledati u rubrici Dokumenti.